Avaimet elämäsi parhaaseen kokemukseen – synnyttämiseen voi jäädä koukkuun!

Kysyin naisilta fb-sivullani miksi he tarvitsevat hyvää synnytysvalmennusta. Vastaukset ilahduttivat, järkyttivät, itkettivät sekä antoivat minulle paljon arvokasta tietoa teistä naiset, joiden kanssa ja joiden vuoksi teen tätä työtä!Sydämeni särkyi noin joka toisen viestin kohdalla, ei siksi että vastaus olisi varsinaisesti yllättänyt… vaan järkyttävää kyllä joka toinen vastaus vahvisti sen että synnytyskulttuurissamme on jotain pahasti pielessä, sillä niin moni kantoi mukanaan traumaa tai kivuliaita muistoja aiemmista synnytyskokemuksista.


Sydämeni särkyi, koska elämme kulttuurissa, jossa naisen niin henkinen kuin fyysinenkin särkyminen synnytyksessä on jotain niin tavallista, että se jopa ohitetaan helposti ”normaalisti synnytykseen kuuluvana juttuna” – höystettynä usein sillä kipeimmällä kommentilla, ”Hei sait sentään terveen lapsen, ole iloinen siitä!”

Mutta usko minua – Naisen särkyminen synnytyksessä ei ole normaalia! Se ei kuulu synnytykseen! Ei henkinen eikä fyysinen. Synnytykseen luonnollisesti kuuluvia asioita ovat avautuminen, niin henkisesti kuin fyysisestikin, eheytyminen, kyllä EHEYTYMINEN – ei särkyminen! Synnytykseen voi luonnostaan liittyä myös ekstaattisia, jopa orgastisia, suuren mielihyvän tuntemuksia, henkistä kasvua ja syvästi vahvistavaa yhteenkuuluvuuden tunnetta – inhimillisyyttä!


Synnytys on luonnostaan:

- Naisen elämän suurin siirtymäriitti
(vrt. kuukautisten alkaminen, neitsyyden menetys, vaihdevuodet jne)

- Merkityksellisin seremonia (vrt. rippijuhlat, lakkiaiset, häät)

- Mittavin koitos (fyysisesti ja henkisesti melkoinen suoritus, jota ei voi edes jättää kesken)

- Mahtavin transformaatio (henkinen herääminen – uuden ihmisen syntymä ei voi olla hämmästyttämättä elämän perusasioiden äärelle)

- Ikimuistoisin tapahtuma (se ei unohdu koskaan – ei hyvässä eikä pahassa – kuulen jatkuvasti vanhojen mummojenkin synnytyskertomuksia)

- Kaikkein voimakkaimmin paria ja perhettä yhdistävä tapahtuma, silloin kun se eletään yhdessä ainutlaatuisena perhetapahtumana, joka se onkin, eikä medikaalisena hätätilanteena!
Oletko uudisraivaajien joukossa?

Joka toisen vastauksen kohdalla sydämeni hypähti ilosta! Esikoistaan odottavat – nuo onnellisessa asemassa olevat, toiveikkaat ja särkymättömät – varovaisen innostuneet etsijät! Heitä arvostan maasta taivaaseen ja otan avosylin vastaan! Toiveissaan synnyttää luonnollisesti ja rauhassa – ja että heidän toiveitaan kunnioitetaan – täysin luonnollisia tarpeita, asioita jotka kuuluvat ihan jokaiselle naiselle ja synnyttäjälle!Kuka mitäkin tietä oli kulkenut löytääkseen Hypnosynnytyksen tai Rennomman Synnytyksen – pariin ja onnittelen heitä siitä, sillä tie ensimmäiseen synnytykseen voi olla hyvä ja positiivinen. Ken etsii, hän löytää!


Joillekin ei neuvolan perhevalmennus ollut antanut sitä mitä heidän sydämensä halajaa, toisille taas neuvokas neuvolantäti oli osannut neuvoa synnytyspelkojen kanssa työskentelyyn Hypnosynnytyskurssia.

Kapasiteetti ei siellä kuitenkaan riitä kattavaan rentoutusharjoitteluun synnytystä varten, vaikka hyvää  tahtoa sinänsä löytyisikin! Harva neuvolan työntekijä tai edes kätilö on rentoutusharjoittelun ammattilainen. Totta on myös se, ettei rentoutusharjoittelu ja omien keinojen käyttöönotto edes kiinnosta kaikkia synnyttäjiä. Osa tahtoo mieluummin lääkkeet tai muut keinot käyttöön ja sekin on ihan ok.

On paljon kätilöitä ja lääkäreitä, jotka eivät ole koskaan nähneet miten suuresti rentoutusmenetelmät voivat vaikuttaa synnytykseen! On jopa mahdollista valmistua lääkäriksi tai kätilöksi näkemättä koskaan luonnollista, omalla painollaan edennyttä synnytystä.

Jos siis valitset tämän tien, olet uudisraivaajien joukossa – luomassa aivan uutta synnytyskulttuuria. Saatat hämmästyttää kätilönkin täysin!


”Olen toiminut 20 vuotta kätilönä, enkä ollut koskaan aiemmin nähnyt mitään vastaavaa! Synnyttäjä oli niin rentoutunut koko synnytyksen ajan, etten mistään voinut päätellä milloin häntä supistaa.”


Tänäpäivänä kätilöiden ja doulien joukosta jo löytyy useita rentoutuksen positiivisiin vaikutuksiin perehtynyttä ja siitä innostunutta ammattilaista! Yhä useampi kätilö, doula ja synnyttäjä itse ymmärtää mikä potentiaali synnytyksellä on antaa naiselle mittaamattoman arvokas kokemus oman voimansa todellisesta luonteesta. Nämä naiset haluavatkin antaa toisille naisille tilaa ja mahdollisuus toteuttaa itse oman synnytysmatkansa, häntä siinä kaikella rakkaudella ja asiaan kuuluvalla herkkyydellä tukien.


Kaikille heti tätä nyt, eiku!?

Tietoisesta rentoutusharjoittelusta voi todella hyötyä kaikki edellä mainitut, ensisynnyttäjät, uudelleensynnyttäjät, toiveikkaat, traumatisoituneet, pelkäävät, innokkaat, ihan kaikki – ja silti Hypnosynnytys ei ole ihan kaikille. Se ei ole jotain mitä saat käymällä kurssin tai lukemalla kirjan. Kukaan ei voi sitä sinulle antaa, eikä sitä saa rahalla. Se on jotain, mikä avautuu, kun itse otat vastuun omasta synnytyksestä ja panostat rentoutusharjoitteluun.Tietoista rentoutumista ei meille opeteta kouluissa, vaikka se vähintään matikkapään tai vieraiden kielien veroinen taito olisikin. Tiedätkö mistä puhun kun puhun tietoisesta rentoutumisesta?

Tietoisuus tarkoittaa yksinkertaisesti sitä että itse valitsee mihin päätään käyttää. Rentoutumisen taso, josta tässä on kyse, tarkoittaa esimerkiksi sellaista rentoutta, jonka voi saavuttaa hieronnassa tai muussa hoidossa, kun huomaa, että vaikka mielessä pyöriikin ajatuksia, ei viitsi niitä enää sanoa vaan mieluummin nauttii rentoudesta. Hetkittäin saattaa jopa unohtaa mistä kohtaa hierotaan ja uppoutua täysin omiin maailmoihin. Kuulostaako tutulta? Tässä tilassa et ole suinkaan tiedoton, olet vain ihanasti rentoutunut.Aivojen aktiivisuutta voidaan mitata hieman samaan tapaan, kuin vaikka pulssia tai vauvan sydänääniä, eri laitteilla vain. Ensimmäinen käyrä kuvaa aivojen aktivitettia arkisessa tilanteessa. Toinen käyrä kuvaa lepoa, kuten syventymistä kirjan lukemiseen, elokuvaan, tuleen tuijottelua, saunomista jne. Kolmas käyrä kuvaa syvää rentoutumista, tilaa jossa ajatukset hidastuvat, jopa katoavat, ongelmat ratkeavat kuin itsestään, syvä meditaatio tai syvä rauha. Tämä muistuttaa hetkeä juuri ennen nukahtamista. Neljäs on syvän unen taso.


Rentoutusharjoittelulla saavutetaan 3-tason rentoutuminen, joka on syvempi rentoutumisen tila, kuin mihin useimmat ovat tottuneet.Tämä on synnytyksen kannalta kaikkein paras tila olla. Olet ehkä kuullut puhuttavan synnytyskuplasta? Tähän tilaan niin ihmiset kuin eläimetkin luonnostaan menevät synnyttäessään, silloin kun ei ole mitään synnytystä häiritseviä tekijöitä. Tässä tilanssa keho erittää luonnostaan rentotumista tukevia hormoneja, jotka myös edistävät synnytyksen luonnollista etenemistä.


Suurin ongelma tämän päivän synnytyskulttuurissa länsimaissa onkin se, että tämä rentoutumisen taito on monilta kadonnut. Samoin jos synnyttäjä etsii apua tai helpotusta itsesnä ulkopuoleta, hän ei voi olla samaan aikaan synnytyskuplassaan (3-tasolla) vaan hänen mielensä on automaattisesti arkiajattelun tasolla (1-taso). Jos siis huomio kiinnittyy sydänäänikäyrään, kätilöön, ympäristöön, mihin tahansa ulkoisiin asioihin, se häiritsee rentoutumista ja synnytyskuplaa. Kirkkaat valot, vieraat ihmiset, piippaukset, oudot hajut, kaikki tällainen voi häiritä synnytysrauhaa, erityisesti silloin jos keinot navigoid synnytystuntemusten kanssa, eivät löydy oman itsensä sisältä, vaan jos niitä etsii itsensä ulkopuolelta.


Osaatko itse virittää itsesi tällaiseen rentouden tilaan? Jep en minäkään ennen osannut. Ajattelin että tottakai osaan rentoutua, mutten edes tiennyt millaisesta rentoudesta on kyse, ennen kuin opiskelin hypnosynnytystä! MaaMaman Taivaallisen Rento Synnytys -kurssi antaa avaimet tähän (sananmukaisesti) taivaalliseen rentoon olotilaan – eli käytännössä työkalut, joilla voit itse virittyä rennommille aalloille ja antaa oksitosiinin virrata!


Tämä syvästi rentoutunut tila on juuri se, mikä antaa keholle mahdollisuuden tehdä synnytystyötä omaan luonnolliseen rytmiinä, kun mikään kehossa ei vastusta sitä mikä tapahtuu jokatapauksessa, eli synnytystä! Tässä tilassa on rauhallista, ja kaikki mitä tarvitset, on jo sinussa. Olet vain omassa rauhassa, luotat kehosi kykyyn synnyttää ja sekä sinä että vauva saatte luonnollisten synnytyshormonien parhaat edut! Näin luonto on suunnitellut synnytyksen, tottakai! Synnytyksen kuuluukin olla syvästi liikuttava ja voimauttava tapahtuma, jonka luonnollinen valtava mielihyvähormonien virta saa aikaan äidin ja vauvan välisen kiintymyksen, joka luonnossa on taannut sen että emot huolehtivat jälkeläisistään. Tämän rentoutumisen taidon ja ihanan synnytyksen voi kuka tahansa, joka itse haluaa, saavuttaa, kun valmistautuu ja harjoittelee erilaisia keinoja ja tekniikoita, joiden avulla voi itse päästä syvään rentouden tilaan.


Saattaa jopa käydä niin että päätyy nauttimaan synnytyksestä niin, ettei koskaan haluaisi sen päättyvän! Tällaisistakin tapauksista olen kuullut! Ja niistä, jotka synnyttämisen ihanuuden oivallettuaan, haluaisivat aina vaan ja yhä uudestaan synnyttää. Varsin luonnollista ja ymmärrettävää, sillä ihmiskeho ei missään muussa tilanteessa tuota vastaavia kvanttimääriä oksitosiinia – tuota luonnon omaa rakkaushuumahormonia – kuin synnytyksessä!

 

 

malla@maamama.fi
0402 190 190

  • Facebook
  • Instagram