Liian ahdas lantio? Synnytys ei etene? Tarua vai totta?

Päivitetty: 10. helmi 2019

 

Millainen oli oma syntymäsi? Mitä oma äitisi on kertonut sinulle synnytyksistä? Entä muut sukusi naiset?Se mitä kuulemme synnytyksistä ja mitä näemme elokuvissa muokkaa käsityksiämme synnytyksistä tiedostimmepa sitä tai emme. Olen itse hyvä esimerkki siitä. Ennen kuin minulla oli lapsia, tai tiesin mitään synnytyksestä, tulin täysin yllättäen eräänä aamuna kutsutuksi ystäväni synnytykseen doulaksi. Ajoin nasta laudassa paikalle miettien mahdanko ehtiä. Matka oli lyhyt. Olin täysin hämmästynyt että ystäväni oli jalkeilla, juttelimme niitä näitä ja vain aika ajoin hän nojaili johonkin ottaen vastaan synnytysaaltoja (supistuksia). Vasta paljon myöhemmin tajusin miten vahvasti hollywood-elokuvien “vedet menee poks – kauhee häsä päälle – kaahaten sairaalaan – ja ponnista ponnista huutokuoro” -mielikuva oli vääristänyt omaa käsitystäni synnytyksestä täysin epärealistiseksi. Se vauva syntyi saman iltana kotiin tosi kauniisti ja luojan kiitos tieni doulaksi sinetöitiin sinä iltana näin kauniilla synnytyksellä, ensimmäisellä jonka sain täysin yllättäen ja valmistautumatta nähdä.


Niinä aikoina kun monet meistä näinä päivinä itse synnyttävistä ovat syntyneet, on synnytysten hoito ollut ihan toista maata kuin nykyään.Vaikka luonnonmukainen synnytyskulttuuri ei vielä ihan valtavirtaa ole, ollaan jo nyt hyvää vauhtia palaamassa pimeimmästä yöstä, jolloin synnytyksiä hoidettiin turhaan liioilla toimenpiteillä “varmuuden vuoksi” ja naisia makuutettiin sängyissä.


Monikaan 70- ja 80- ja 90-lukujenkaan synnytystarina ei kuulosta kovin oksitosiinin täyteiseltä, vaan lähinnä mielikuva syntyy ulkopuolisen ohjailun kohteena olemisesta ja siitä että muut päätävät mitä toimenpiteitä synnytyksessä käytetään.

Monille sen ajan äideille on uskoteltu, että lantio olisi liian ahdas. Sen selityksen avulla on helppo sinetöidä mietinnät siitä miksi näin kävi. “Oliko vika minussa vai eikö hoito ollutkaan asiantuntevaa?” Sillä selityksellä on kuitattu varmuuden vuoksi turhaan tehdyt toimenpiteet, vaikka todellisuudessa kommentti siitä, että lantio on liian ahdas on lähes poikkeuksetta epäasiantunteva ja epätosi.

Jokainen äiti kasvattaa itselleen sopivan kokoisen lapsen. Lantio ei ole stattinen, kuten ei vauvakaan ja molemmat liikkuvat ja muovautuvat synnytyksessä ja niin sen kuuluukin mennä. Pystyasento, liikkuminen ja lantion pyörittely edistää vauvan laskeutumista ja lantion liikkuvuutta. Makuuasento yleensä ei.

 
Toinen epämääräinen ja vaille lähempä tarkastelua jäävä selitys on “synnytys pysähtyi” tai “synnytys ei vaan edennyt”.On aivan luonnollista että synnytys pysähtyy tai taukoaa, jos synnyttäjä ei koe oloaan turvalliseksi. Näin se toimii myös elämillä. Kehomme hormoonijärjestelmä puolustaa stressitilassa uutta tulokasta ja sulkee kohdunsuun, jos kehossa on minkä tahansa asian aiheuttamaa stressiä. Syitä voivat olla esimerkiksi vieras ympäristö, tuen puute, epäilykset, tiedon puute tai huoli vauvasta. Hoitohenkilökunnan epäystävällinen tai vain etäisen viileä käytös voi saada aikaan tällaisen reaktion. Monet meidän äideistämme ovat varmasti kohdanneet tällaista meitä synnyttäessään.


Todellisuudessa siis ei oltaisi muuta tarvittu kuin rauhaa ja luottamusta. Sitä että joku on synnyttäjälle läsnä ja tukee häntä synnytysmatkallaan.

Luonnossa synnytys ei pysähdy. Se voi tauota, mutta se jatkuu, kun taas ympäristö on turvallinen ja hyvä synnytykselle. Siinä kohtaa väkivalta, ei ole oikea ratkaisu. Kukkaa ei saa puhkeamaan repimällä ja leikkaamalla sitä auki. Kohdunsuu ei useinkaan vastaa avautumalla syntettiseen oksitosiiniin, joka mekaanisella voimalla painaa vauvaa yhä ahtaamalle kohdussa. Kohdunsuun energia on kuin kukan. Kukka avautuu omaan tahtiinsa kun lämmön ja valon suhde on optimaalinen. Synnyttäjä avautuu omaan tahtiinsa kun rakkauden ja luottamuksen taso on optimaalinen.

 


Mitä jos antaisit anteeksi? Ihan kaikille ja kaikelle?

On ihan älytömän tärkeää ymmärtää että äitiemme, esiäitiemme, siskojemme, sekkujemme, ystäviemme synnytyskokemusket eivät kerro mitään siitä millainen oma synnytys tulee olemaan. Mutta vain jos itse teemme sen tietoisen valinnan. Se mitä mielessä liikkuu, johtaa hyvin usein siihen mitä sitten todellisuudessa tapahtuukin. Mielikuva ahtaasta lantiosta saa sen jännittymään ja kiristymään. 


Mielikuva hekumallisesta, tanssivasta ja avautuvasta lantiosta,

saa sen pystymään mihin tahansa.

Silloin kun kyseessä on oma syntymätarina ja jos siinä on ollut asioita, jotka aiheuttavat surua tai ahditsusta, se menee tietysti tunteisiin, mikä on ihan normaalia. Se tarkoittaa myös sitä,  että on tullut aika kohdata nämä tunteet. Ehkä surra myös äitiemme puolesta sitä, että heille ei ollut mahdollista se, mikä meille on tänä päivänä. Ja päästää irti. Antaa anteeksi. Anteeksi äidille, anteeksi ihmiskunnalle, ja ottaa oma suru omasta syntymästä syliin ja antaa sille huomiota.Voi olla haastellista kuultavaa meidän äideillemme ja muille ihmisille, jotka ovat kenties jo vuosikymmeniä uskoneet lantionsa ahtauteen, että vika ei ollutkaan lantiossa vaan siinä että huonojen hoitokäytäntöjen, tiedonpuutteen ja sitä kautta rentoutumisen puutteen vuoksi synnytys meni niin kuin meni.


Kun ihmisellä on kokemus jostain ja selitys kokemukselle, siitä syntyy uskomus. Läheskään kaikki ihmiset eivät ole valmiita katsomaan uskomuksiaan uudesta näkökulmasta käsin, tai muuttamaan näkemyksiään. Silloinkin on annettava lupa sille ja kaikki rakkaus ja ymmärrys sille, että se on hänen kokemuksensa, ja osattava tehdä ero oman ja toisen kokemuksen välille.


Oikea tieto auttaa ymmärtämään ja oivaltamaan, vapautumaan virheelisistä uskomuksista. Syvärentoutus auttaa avaamaan alitajunnan tasolla piileviä käsityksiä ja tunnelukkoja. Ja tietoinen päätös omasta tavasta suhtautua synnytykseen auttaa pitämään oman suunnan selkeäänä.


Jos siis olet itse nyt valmistautumassa synnytykseen, katso seuraavaa videota usein ja muista että se kuvastaa oman kohdunsuusi energiaa. Anna itsellesi ja kehollesi mahdollisuus avautua omassa luonnollisessa tahdissasi.

 Time-Lapse: Watch Flowers Bloom Before Your Eyes | Short Film Showcase


Tiedän että astuminen vanhemmuuteen, olipa kerta ensimmäinen tai ei, nostaa esiin isoja asioita, ja niin sen kuuluukin mennä. Ne asiat tulevat esiin, kohdattavaiksi ja käsiteltäviksi, jotta voisimme olla kokonaisempia ja tasapainosempia ihmisiä ja vanhempia.

Rennompi Hypnosynnytys -kurssi antaa tietoa kehosi toiminnasta ja kurssilla tehtävät syvärentoutusharjoitukset auttavat vapauttamaan myös alitajunnan tasolla piileviä tunnelukkoja.

Asioita voidaan käsitellä myös yksilöllisissä syvärentoutus-sessioissa, joissa voidaan yksilöllisesti syventyä käsittelemään jotain tiettyä asiaa, kuten esimerkiksi muistoja omasta syntymästä, omista aiemmista synnytyksistä. Yksityisessä rentoutussessiossa voidaan käsitellä mitä tahansa asiaa, johon toivotaan muutosta, esim. vanhoja uskomuksia, muistoja, jotain tiettyä tapaa (esim. kiire, stressi, jokin käyttäytymismalli), jännityksiä, pelkoja, riippuvuuksia tai mitä tahansa muuta asiaa johon toivot joko muutosta tai haluat vahvistaa jotain orastavaa ominaisuutta itsessäsi.

Onnea ja vapautta matkaan ja ota yhteyttä jos haluat käsitellä asioita syvärentoutuksen tasolla.

www.maamama.fi Re-post - Artikkeli on alunperin julkaistu Naiseuden Voima -sivustolla.

 

 

malla@maamama.fi
0402 190 190

  • Facebook
  • Instagram