Mitä synnytysrentoutus ja hypnosynnytys on?

Päivitetty: 10. helmi 2019

 

Millaisia mielikuvia ja ajatuksia sinulla on rentoutumisesta? Osaatko rentoutua myös haastavissa tai intensiivisissä tilanteissa? Osaatko ennakoida, niin että stressiä ei edes pääse syntymään? Entä ovatko nämä ajatukset yhteensopivia synnytysmielikuviesi ja -ajatustesi kanssa?

Mikäli rentoutumistaidot eivät ole arkipäivää tai ajatus synnytyksestä ei varsinaisesti herätä rentouttavia mielikuvia ja ajatuksia, asiaa kannattaa katsoa syvemmin.


Ihmiskeho reagoi mihin tahansa stressiin, pelkoon tai epäilyksiin tuottamalla stressihormooneja, jotka saavat aikaan kehossa puolustusreaktion. Sillä liittyykö stressin tai pelon aiheuttaja suoraan synnytykseen vai johonkin muuhun asiaan, ei ole synnytyksen kannalta merkitystä. Mutta sillä onko synnytystilanteessa stressiä ja pelkoa vai rentoutta, rauhaa ja luottamusta, on paljonkin merkitystä. Se itseasiassa ratkaisee hyvinkin sen millainen synnytyksestä tulee!


O jännitys ja kireys kohdunsuulla tilanteessa jossa päämääränä on avautuminen – aiheuttaa tarpeetonta kipua ja synnytyksen hidastumista. Pahimmassa tapauksessa liiasta jännityksestä seuraa monin toimenpitein hoidettu synnytys – jopa sektio, vaikka kaikki ne oltaisiin voitu välttää yksinkertaisesti rentoutumalla!kaan) eniten ongelmia länsimaisessa synnytyskulttuurissa.


Ymmärrettävästi jännitys ja kireys kohdunsuulla tilanteessa jossa päämääränä on avautuminen – aiheuttaa tarpeetonta kipua ja synnytyksen hidastumista. Pahimmassa tapauksessa liiasta jännityksestä seuraa monin toimenpitein hoidettu synnytys – jopa sektio, vaikka kaikki ne oltaisiin voitu välttää yksinkertaisesti rentoutumalla!

Tänä päivänä ylivoimaisesti eniten ongelmia synnytyksissä aiheuttaa rentoutumisen ja oikeanlaisen tuen puute. Tämä ei johdu yksittäisen ihmisen kyvyttömyydestä rentoutua, vaan vallitseva kulttuuri ei tunnista itse aiheuttamaansa ongelmaa.Miksi ihmislajin synnytysten pitäisi olla hankalampia kuin muiden eläinten?

– Eläin ei mieti, se ei ole nähnyt yhtään Hollywoodin dramatisoimaa (täysin epärealistista) synnytystä, se ei ole kuullut synnytystarinoita aiemmin synnyttäneiltä kavereiltaan, eikä se käänny ulkopuolisen asiantuntijan puoleen synnytyksen tullen! Päin vastoin! Eläin vetää vaiston varassa, hakeutuu turvalliseen paikkaan, pimeään pesäkoloseen synnyttämään ja tekee sen mitä sen täytyy tehdä.Ihmiset erottaa eläimestä aivojen aktiivinen osa; neocortex – aivojen aktiivisen ja loogiseen ajatteluun kykenevä osa, joka on nykyihmisellä jatkuvassa käytössä ja tämänpäivän elämässä monilla tärkein työväline. Moni tekee ajatustyötä, ja informaatiotulva on jatkuva ja valtava.

Neocortex mahdollistaakin ihmisille monia ihmeellisiä asioita, mutta synnytyksessä sitä ei tarvita, päinvastoin siitä ei ole synnytyksessä kuin haittaa.


Hyvä uutinen taas on, että jokaisella on kyky hiljentää aivojen arki-aktiviteetti ja mennä syvälle rentoutuneeseen tilaan. Se vaatii kuitenkin harjoittelua, mutta kuten joka asiassa, harjoitus tekee mestarin ja harjoittelemalla reitti rentouteen tulee tutuksi, jopa automaattiseksi, samalla tapaa kuin vaikkapa puhe, kävely, tai mikä tahansa muu taito, jonka olet opetellut.


Meditaatio on yksi tapa opetella tätä, mutta hypnoosiharjoittelu tekee siitä paljon helpompaa. Rennompaan synnytykseen valmistavat hypnoosiharjoitukset on suunniteltu niin, että ne tuovat  sinut juuri niiden asioiden äärelle, mihin oma alitajuntasi ohjaa, ja auttaa löytämään aidon synnytysluottamuksen itsestäsi.


Hypnosynnytys, eli hypnoosiharjoittelu synnytystä varten tarkoittaa syvän rentoutumisen harjoittelua. Hypnoosissa ohjaaja ohjaa puheella rentoutumista, jonka avulla on paljon helpompi rentoutua, kuin kuuntelemalla pelkkää hiljaisuutta. Hypnoosissa ei voi viedä ihmistä sellaiseen suuntaan, mihin hän ei itse halua mennä, sillä kaikki kulkee tietoisen mielen läpi. Harjoitteluun tottuneet antavatkin oman alitajuntansa johdattaa heitä sujuvasti katsomaan asioita, millä on heille merkitystä.

Syvästi rentoutunut tila on sama asia kuin läsnäolo. Et mieti mennyttä, etkä tulevaa, olet vain ja ainoastaan tässä hetkessä. Synnytyksessä tämä on ratkaisevan oleellista ja samalla synnytys myös opettaa sitä uskomattoman kauniisti.


Synnytyksen kauneus ei ole vaaleanpunista pitsiunelmaa, vaan sen kauneus on aitoudessa. Mikään ei ole niin kaunista kuin aitous, ja synnytys riisuu ihmisen kaikesta ylimääräisestä, aitoon, eläimelliseen vaistovaraisuuteen. Jotain mikä on monille nykypäivänä vieraampaa, mutta ah niin tarpellista!


Eikä kyse ole elämysmatkailusta! Kyse on siitä että odotusaikana herkistyy omille ja toisen pienen ihmisen tarpeille ja herkkyydelle niin paljon, että tulee tietoiseksi siitä, mikä on mahdollista, tärkeää ja oleellista elämässä.


Ja tärkeää on se, että tulee kuulluksi ja saa itse päättää omasta synnytyksestään. Se että saa synnyttää omassa rauhassaan, omalla tavallaan. Kukaan ei ole parempi asiantuntija synnytyksessä, kuin synnyttäjä itse, ja tämä on ensimmäinen asia, joka täytyy ymmärtää. Jotta tämä tulee ymmärretyksi on tehtävä hieman töitä ja etukäteisvalmisteluja, koska autonominen synnyttäjä on edelleen harvinaisuus. Mutta se on täysin mahdollista.


Oleellista on se, että syntyy uusi ihminen – ja mahdollista ja luonnollista että hänen siirtymänsä kohdusta maailmaan olisi mahdollisimman hyvä kokemus kaikille osapuolille!


Synnytyksessä tarvitaan:


Tietoa – tietoa oman kehon toiminnasta synnytyksessä, tietoa omista mahdollisuuksista vaikuttaa synnytyksen kulkuun, tietoa eri synnytysympäristöjen eduista ja riskeistä, tietoa omista oikeuksista.


Rentoutumista – etukäteisvalmistelua, stressitekijöiden ja pelkojen työstämistä, rentoutumisen säännöllistä harjoittelua, irti päästämistä.


Hyvän synnytyskumppanin tai useamman – tarvitset vierellesi ihmisen tai ihmisiä, jotka tuntevat sinut syvästi, tietävät mitä tahdot, joihin voit luottaa ja jotka luottavat sinun kykyysi synnyttää ja tehdä tietoisia päätöksiä.


Hyvä synnytysympäristö – ympäristö, jossa sinulla on hyvä ja turvallinen olo, ja jossa voit päästää irti ajatuksista ( ei tarvitse olla huolissaan mistään, ei tarvitse miettiä miten täällä ollaan, voit olla juuri niin primitiivinen kuin olet ).


Jos haluat tietää lisää synnytysrentoutuksesta ja ottaa oman voimasi käyttöön, tervetuloa MaaMaman matkaan. Rennompi synnytys on ainutlaatuinen yhdistelmä tietoa ja taitoa – ikiaikaista viisautta, jota käyttämällä synnytys voi olla se ihana luonnollinen kokemus, mikä sen on tarkoitus ollakin! Normaalissa häiriöttömässä synnytyksessä erittyy käsittämättömiä määriä oksitosiinia – rakkaushormoonia, jota erittyy mm. rakastellessa, ja orgasmin aikana! Milloinkaan muulloin ihmisen elämän aikana eivät oksitosiini-hormoonin tasot yllä vastaaviin sfääreihin, kuin synnytyksessä, ja niin sen kuuluu ollakin. Luonnon oma keino huolehtia lajin säilymisestä!Sinulla on vapaus valita – ota haltuun oma synnytyksesi!


Hyvä syntymä on vauvan paras syntymäpäivälahja – rento ja onnellinen syntymä – ja oman voimansa tuntevat vanhemmat!Rennompi Hypnosynnytys -kurssilla opit:

– HypnoSynnytys – rentoutumistekniikat

– Kolme erilaista hengitystekniikkaa synnytyksen eri vaiheisiin – joiden avulla rentoutuminen on helppoa ja hapensaanti koko kehoon ja vauvalle taattua.

– Kuuntelemaan tarkemmin oman kehon viestejä

– Tunnistamaan ja ilmaisemaan omia rajoja ja tarpeita (todella tärkeää synnytystä ajatellen)

– Käytännön tietoa kehon harmonisesta ja sujuvasta toiminnasta synnytyksessä

– Miten kehon neurologiset viestit ja hormonitoiminta vaikuttavat synnytykseen ja miten hyödyntää tätä tietoa hyvän ja turvallisen synnytyksen saavuttamiseksi

– Selkeää ja vapauttavaa kommunikaatiota niin oman kumppanin kuin hoitohenkilökunnan kanssa

– Omat oikeudet ja mahdollisuuden vaikuttaa synnytyksen hoitoon

– Infoa lantionpohjan lihasten valmistamisesta synnytykseen

– rentoutusharjoituksia, joiden avulla voi opettaa itselleen reitin syvään rentouteen, joka synnytyksessä palvelee täydellisesti

– kumppanille / synytyskumppanille paljon tietoa ja käytännön harjoituksia & tukikeinoja synnyttäjän rentouden ja synnytysrauhan tukemiseen

– synnytyssuunnitelma – muokattava pohja, jonka avulla luot parhaat lähtökohdat rauhalliselle synnytysilmapiirille ja osaat ottaa huomioon tarvittavat asiat jo etukäteen

– oman synnytysluottamuksen ja intuition vahvistamista

– Ja paljon muuta hyödyllistä, mikä auttaa sinua katsomaan synnystä luonnollisena ja kauniina perhetapahtumana, eli sinä mitä se on! Kurssiin kuuluu toimivia harjoituksia ja rentoutusäänitteet = keinot, jotka toimivat avaimena rentoon ja ihanaan synnytykseen ja syntymään! Rentoutumisen ja valmistautumisen voi aloittaa heti MaaMaman kurssilaisille-osiossa ja lue myös kurssilaisten ihania synnytystarinoita! Re-post - juttu on aikaisemmin julkaistu Naiseuden Voima -sivustolla.

 

 

malla@maamama.fi
0402 190 190

  • Facebook
  • Instagram